Turseiling

Lofotodden og Gaukværøya 2018

Den mest spektakulære delen av Lofoten ligger på ytterisden mot storhavet og er lettest tilgjengelig med båt, men vil man i land bør det helst være godt vær og lite sjø. Se opp for fallvinder, fra stilla kan det blåse opp til full storm lokalt.

Etter Ramberg er det ikke mange trygge ankringsplasser før Buvågen ytterst på Lofotodden. Her er 5 solide bøyer å låne som er fortøyd med kraftig kjetting, men se opp for fallvinder på østlige vinder. Sørvågen blir nærmeste trygge havn beskyttet med molo.

Lofoten, Tromsø, Sørøya, Kvaløya og Senja 2017

Nordover blir landskapet mer åpent, øyene større og fjordene viere. Det blir lengre mellom byer og tettsteder, færre gjestebrygger og mindre med båter og folk. Innerleia er trygg og et godt alternativ i ruskevær, men yttersiden er den vakre veien og der man helst vil seile.

Lofoten, Værøy, Røst, Vega og Bodø 2016

Tar man turen om Værøy og Røst før man krysser havet ned til Helgeland (Myken f.eks), siden oppover og om Steigen og Hamarøy får man en flott rundtur. Tør påstå at denne løypa kanskje er den fineste i alt det vakre man kan velge i langs Norskekysten. Mange flotte overnattingsmuligheter, både i havn med butikk og bunkring eller i utvær og naturhavner. Ligger bygene og trykker på fjellene lengre inn i landet er det bare å holde seg i ytterleia, der er det gjerne både opphold og sol.

Vesterålen, Senja og Troms 2015

Denne sommeren ble kursen lagt nordover. Mye stilla og motorkjøring, men av og til fin seilevind. Mange høydepunkter og et av de fineste var kanskje turen innom det gamle handelssenteret i Tinden. Når det nærmer seg middagstid er det bare å kikke i kartet for å finne ei fin grunne, og straks surrer førsteklasses råvarer i panna. Og med stillongsen dratt helt opp til ørene og ei god lue føles det som en alminnelig god sommerdag.

Hammarøya og Tysfjorden 2014

Sommeren 2015 seilte vi fra Svolvær over til Brunvær på nordsiden av Engeløya, videre rund Lundøya og inn i Sagfjorden, ankra på østsiden av Husøya. Videre ut fjorden og inn Tysfjorden. Kort besøk i Kjøpsvik og Mysken før overnatting innerst i Hellemobotn. Så en tur innom Grunnfjorden før vi gikk ut av Tysfjorden og hjem til Svolvær via Risvær.

Acho Alai over Vestfjorden, Juni 2014.

Acho Alai (skiper Allen Erichsen) seiler over Vestfjorden til Svolvær i Lofoten. Fin vind fra vest, 3-4 m/s.

Værøy, Salten og Helgeland 2013

Bilder og film fra seiltur på Helgelandskysten. Start i Svolvær og via Værøy og Myken ned til Dønnamannen. Innom Lovund og Rødøy på vei hjem nord. Og herlig blues av Yngve Nymoen.

Salten og Helgeland 2012

Bilder og filmer fra en tolv dagers seiltur med start i Svolvær og runding ved Træna. På turen ble disse stedene besøkt: Måløyvær, Landegode, Sør-Arnøy, Svenningen, Bolga, Valvær, Myken, Selvær, Torvvær, Træna, Lovund, Solvær , Nesøya, Sørfugeløya, Nordfugeløya, Karlsøyvær, Helenessund og Heimsundet.

Senja 2011

Fra Svolvær i Lofoten, gjennom Vesterålen og rundt Senja.

Knølhval mai 2009